2024
Ασπροβάρτζαμο
Μερικά κρασιά δεν φτιάχνονται για να γεμίσουν τη φιάλη. Φτιάχνονται για να διασώσουν μια ιστορία. Το Ασπροβάρτζαμο είναι κάτι περισσότερο από ποτό. Είναι μαρτυρία: η πρώτη και μοναδική οινοποίηση παγκοσμίως μιας σχεδόν χαμένης γηγενούς ποικιλίας της Λευκάδας.
Καλλιεργημένο σε ασβεστολιθικά εδάφη με πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια, το Ασπροβάρτζαμο επανέρχεται στο προσκήνιο με σεβασμό, γνώση και πάθος. Χωρίς θειώδη, χωρίς φίλτρα, χωρίς επιτήδευση. Μόνο με ειλικρίνεια.
Η αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή ξεκινά μετά από τρεις ημέρες επαφής με τα στέμφυλα, αποκαλύπτοντας την εκφραστική του ιδιοσυγκρασία. Για 35 ημέρες, το σταφύλι δουλεύει αργά, χωρίς εξαναγκασμό. Κατόπιν, αφήνεται να ωριμάσει φυσικά για πέντε μήνες, χωρίς καμία παρέμβαση – αφιλτράριστο, αδιαύγαστο, ατόφιο.
Το αποτέλεσμα; Ένας πορτοκαλί ξηρός οίνος με 13,8% αλκοόλ, που ξαφνιάζει και συγκινεί. Εκφράζει με τόλμη το terroir του Ιονίου, με αρώματα που κινούνται ανάμεσα σε αποξηραμένα λουλούδια, ρητινώδεις νύξεις και λεπτοδουλεμένη οξύτητα. Η υφή του είναι ζωντανή, σχεδόν απτική. Η επίγευση – μακρά, ανεπιτήδευτη, με υπόσχεση επιστροφής.
Για παράδειγμα, συνδυάζεται εξαιρετικά με ψάρι σχάρας, θαλασσινά ή ελαφριά καλοκαιρινά πιάτα. Το φυσικό του στυλ ενισχύει την αίσθηση αυθεντικότητας στο τραπέζι.
Πίσω από κάθε φιάλη του Ασπροβάρτζαμου κρύβεται μια επιλογή: να κρατήσουμε ζωντανό ό,τι κινδύνεψε να ξεχαστεί. Και να το αναδείξουμε, όχι με θόρυβο, αλλά με ουσία.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | 100% Ασπροβάρτζαμο |
---|---|
ΟΝΟΜΑΣΙΑ | Ασπροβάρτζαμο |
ΣΟΔΕΙΑ | 2024 |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | Πορτοκαλί ξηρός |
ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ | 13,80% |
Ποσοτητα | 750 mL |
ΟΞΥΤΗΤΑ | 5,60 gr/l |
ΦιλτρΑρισμα | Δεν εφαρμόζεται |
Διαυγαση | Δεν εφαρμόζεται |
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ | Βιολογική πιστοποιημένη |